Overval

Een overval is een ingrijpende gebeurtenis voor de slachtoffers. Om zo snel mogelijk hulp te krijgen in geval van een overval, kunt u gebruik maken van een alarmknop.

Toestemming Overval

Bedrijven en instellingen mogen zonder restricties een alarmknop laten installeren. Particulieren kunnen ook een alarmknop laten installeren. De alarmcentrale mag een alarm van deze knop pas als overvalalarm aan de politie doorgeven als u aan de strikte voorwaarden van de politie voldoet. Hiertoe dient u een aanvraagformulier in te vullen, die wij doorzetten naar de politie. De politie in uw regio zal de aanvraag beoordelen. Als de politie de aanvraag afwijst, dan wordt het alarm door SMC behandeld als een ‘Hulpaanvraag’.

Verificatie

Ieder overvalalarm wat onze alarmcentrale ontvangt, moet eerst geverifieerd worden door een centralist.

Onze alarmcentrale kan overvalalarmen op diverse manieren verifiëren.

  • Telefonische verificatie Na ontvangst van het overvalalarm belt de centralist de klant op het risico-adres. Is duidelijk dat er sprake is van een vermoedelijk daadwerkelijke overval, dan wordt direct de politie ingeschakeld. 
  • Videoverificatie In geval van alarm start de centralist de cameraverbinding met de klantlocatie en overziet snel of er onregelmatigheden zijn. Bij een dreigende situatie belt de centralist direct de politie.
  • Dubbele knoppen Worden in een pand meerdere overvalknoppen ingedrukt vanuit verschillende ruimtes of zones, dan geldt dit ook als een verificatiemiddel.

Voordelen videoverificatie

Videoverificatie gaat snel en is de meest onzichtbare vorm van verificatie voor de belagers. Na de melding maakt de centralist onmiddellijk contact met het videosysteem ter plaatse, bekijkt de beelden en luistert of er een overval gaande is. De overvaller merkt daar niets van waardoor meer agressie en onvoorspelbaar gedrag mogelijk beperkt kan worden.

Videobeelden van de calamiteit kan de centralist direct beschikbaar maken voor de politiemeldkamer. De politie kijkt dan real time mee en heeft extra informatie om snel actie te nemen op bijzonderheden zoals het aantal daders en hun signalement, wapengebruik, vluchtroutes, enzovoort.

Aanvraagformulier