ISDN 15/20/30 en analoge kiesverbindingen

Steeds meer verouderde soorten verbindingen worden uitgefaseerd door de leveranciers. Dit heeft grote invloed op het alarmcommunicatielandschap. Wij willen uw aandacht vestigen op het stoppen van ISDN 15/20/30 en analoge verbindingen.

ISDN 15/20/30 stopt per 1 april 2022

KPN neemt als eerste afscheid van ISDN15/20/30. De geplande datum hiervoor is 1 april 2022. Sinds de jaren ’90 wordt ISDN veelvuldig ingezet voor de alarmtransmissie van alarmsystemen. Er zijn dan ook duizenden systemen die zonder maatregelen de gevolgen van deze uitfasering zullen ondervinden.

Welke invloed heeft dit op de doormelding van de klant?

Het is belangrijk dat klanten die gebruik maken van dergelijke lijnen voor de doormelding van het alarmsysteem tijdig worden omgezet naar een alternatieve doormelding. Zo voorkomt u dat klanten op 1 april 2022 ineens onbeveiligd zijn.

Ook als de klant zelf geen gebruik maakt van deze technieken, kan het stoppen van deze dienstverlening wel invloed hebben op de doormelding. Een deel van onze infrastructuur maakt namelijk ook gebruik van deze techniek. Dit heeft gevolgen voor de alarmen van alle klanten die via deze lijnen bij ons binnen komen.

Problematiek analoge kiezers

De techniek achter analoge kiesverbindingen is verouderd. Een einddatum is er nog niet, maar het is onvermijdelijk dat deze verbindingen de komende jaren gaan stoppen. Tegenwoordig zijn er diverse modernere alternatieven beschikbaar.

Veel klanten maken gebruik van Internet en bellen, waarbij het telefoonverkeer via een router loopt. De lijn van het alarmsysteem naar de router is vaak een analoge lijn. De router zet het analoge signaal om naar een VOIP signaal (Voice Over IP) waarna de melding van het alarmsysteem naar de alarmcentrale wordt verzonden.

Een andere situatie is dat de lijn van het alarmsysteem die naar de alarmcentrale gaat analoog is. De infrastructuur bij de provider is in de laatste 15 jaar gefaseerd omgezet van analoog naar digitaal. Dit betekent dat de provider het analoge signaal omzet in een digitaal signaal en het vervolgens doorstuurt naar onze alarmcentrale.

In beide situaties wordt het analoge signaal omgezet. Dit kan problemen in de alarmoverdracht veroorzaken, zoals vertraging in de doormelding. We zien bijvoorbeeld regelmatig dat een inschakeling van dezelfde zone een aantal keren achter elkaar binnenkomt. Dat komt doordat de “kiss-off”, ofwel het signaal van de ontvanger dat het bericht goed is aangekomen, niet binnen de juiste tijd bij de kiezer aankomt, waardoor de kiezer het signaal opnieuw verstuurt. De meeste kiezers versturen het signaal 10 of 20 keer voordat het systeem een “Failure to Connect” (FTC) melding geeft. Deze melding staat dan vaak op het bedienpaneel van de klant. Als na enkele keren proberen het signaal toch binnenkomt, dan kan de klant dit niet zien op de display van het systeem, maar alleen in het logboek. Hierdoor zijn er vermoedelijk veel klanten (en installateurs) die geen idee hebben dat deze problematiek, soms al jaren, bij hun kiezer speelt.

Wees voorbereid!

Sinds 1 februari 2021 accepteren wij geen alarmsystemen meer die via een kiesverbinding doormelden. Zo worden problemen in de toekomst voorkomen en klanten als gevolg daarvan niet onnodig op extra kosten gejaagd.

Alternatieve doormelding

Wij vragen u met klem systemen die zich in alle bovengenoemde situaties bevinden om te bouwen naar een andere oplossing, indien mogelijk tijdens onderhoud. Wij kunnen hiervoor geschikte communicatiemodules leveren. Bovendien ondersteunen wij alle in Nederland gangbare IP-overdragers.

Heeft u vragen of wilt u advies, neemt u dan contact op met de afdeling iSupport op e-mailadres isupport@smc-alarmcentrale.nl.